Az a bizonyos nőiesség

Az a bizonyos nőiesség

A nővé válást sokan a pubertáskori változásokkal azonosítják, mint menstruáció megjelenése, kigömbölyödés és a szexuális élet megkezdése. Pedig nővé válni ennél sokkal komplexebb és hosszabb folyamat az életünk során. 

Sokszor találkozunk olyan nőkkel, akik már anyák, feleségek mégsem teljesedtek még ki mint Nő. Nem tudják hogyan szeressék a testüket, a saját szexuális igényeiket szégyellik
kiismerni vagy, ha már ismerik akkor megélni és a társuk felé kommunikálni azt. Nagyon sok esetben gyermekkori blokkok és a társadalmi elvárások miatt nem tudják a nők női mivoltukat megélni és élvezni. 

Blog

Az elmúlt években az esélyegyenlőségi illetve feminista mozgalmak és törekvések sokat segítettek, hogy a nők a szakmai területeken többet tudjanak elérni. Abban azonban kevésbé voltak a segítségükre, hogy egy nő egy romantikus kapcsolatban hogyan viselkedjen. Hogyan legyen adott esetben kemény a munkában mégis hogyan vetkőzze le az esélyegyenlőség harcosát és legyen kedves, érzelmes szenvedélyes társa a partnerének. Hiszen a romantika terén az ösztönök mégiscsak mást diktálnak, mint a szakmai életünk felvilágosult gondolkodása. 

Ezen okok miatt egyre növekszik a szakmailag sikeres de magányos nők tábora. Eközben a férfiak pedig elfelejtettek udvarolni és hódítani, hiszen mi nők már nem is tudjuk hogyan adhatnánk teret ezen törekvéseiknek.

Sok olyan nővel is találkozunk, aki fiatalon még örömmel élete meg a nőiességét, azonban egy hosszú párkapcsolat, vagy a sok ránehezülő családi felelősség miatt ezt az igényét, képességét már teljesen feladta vagy elveszítette. Bár együtt van a párjával, de mint két idegen fekszenek egymás mellett, kihalt a vágy a másik érintése iránt és idővel maga az igény is, hogy a vágy újra fellángoljon kettejük között. Mindeközben az otthon csodaszép és tiszta, meleg vacsora vár mindenkit az asztalon csak épp a pár unióját már nem a két emer egymás közötti viszonya, hanem a közös felelősség határozza meg. 

Vannak akik ezt felismerik és kilépnek, új életet kezdenek, mégis a sok év kihalt érzelmivilág után már nehezen találják meg magukban újra a Nőt. 

Fontos leszögezni, hogy egy nőt nem egy párkapcsolat teszi nővé. Sokkal inkább az, hogy szereti önmagát a saját női testében és mivoltában. Egy nő attól nő, hogy nem férfi! Szeretni magunkat, szeretni és elfogadni a vágyainkat, akár érzelmi, akár testi szinten, meg kell tanulni. Újra kell tanuljuk mivel sokszor kinevelték belőlünk, vagy soha nem is tanítottak meg rá, ahogy például néhány keleti kultúrában ezt a mai napig megteszik. 

Én saját bőrömön tapasztaltam ezt az út keresést a nőiességem igazi megéléséig és ennek kapcsán kezdtem el tovább kutatni, hogy milyen módszerekkel tudjuk ezt az énünket tovább erősíteni. Mint vezető könnyen navigáltam a nagyvállalati életben, de emiatt a magánéletben túlzott keménységgel és mindig eredményorientált hozzáállással viszonyultam a partnereimhez. Ezzel a férfi gondoskodás igényét tulajdonképpen kinyírtam, hiszen nem akartam soha alárendelt szerepben érezni magam. Nem anyagi gondoskodásra gondolok ebben a kontextusban, hanem érzelmi gondoskodásra, ami férfi és nő között létezik. 

Rájöttem, hogy szinte versenyként fogtam fel a párkapcsolatot és nem engedtem teret a valós női énem örömeinek. Feladatokat láttam mindenben és nem a pillanat szépségét. Ez egy egyre gyakoribb jelenség, pláne a szakmai sikert elért nők életében. Ennek kapcsán kezdtem kutatni, hogy nőként milyen módszerekkel tudjuk megtalálni az egyensúlyt az életünk különböző területein. Rájöttem hogy szinte versenynek éreztem a kapcsolatot és nem engedtem teret a valós női énem örömének. Feladatokat láttam mindenben és nem a pillanat örömét. Ez egyre gyakoribb jelenség pláne a szakmailag sikert elért nők esetében.  Ennek kapcsán kezdtem keresni hogy mégis milyen módon tudjuk megtalálni az egyensúlyt életünk minden területén mint nők . 
 
Az YCON-nál egy komplex, konzultációkat, mozgást, táncos gyakorlatokat ötvöző módszertant alkalmazunk egyéni vagy csoportos módon, mellyel azoknak segítünk, akik szeretnének kiteljesedni Nőként. Sok esetben férfi kollégákat is bevonunk, annak érdekében, hogy a férfi szemszögből is megvizsgálhassuk a tipikus női-férfi kommunikációs fiaskókat. A
lelki blokkok mellett a testképhez való fals viszonyuláson is sokszor dolgozni kell. 

Az egyik legfőbb álmom, hogy minél több nő megtanulja megünnepelni saját magát és harmonikus kapcsolatot teremteni a teste, a lelke és az elméje között.