Változáskezelés – A mai világ egyik fontos tudománya

Napjainkban a folyamatos változás életünk egyik legmeghatározóbb jelenségévé vált. Ennek ellenére a változást nagyon sokan, mint negatív jelenséget tartják számon hiszen az előző generációk pont az állandó stabilitásra törekedtek. Az ideális élet stabil és hosszantartó házasságok, fix munkahelyek és fiatalon kiválasztott és elsajátított mesterségek együttesét jelentette. Sokak számára még mindig ezek az alapértékek, ezek megléte ad csak biztonságérzetet.

Blog

Manapság azonban a stabilitásba történő görcsös kapaszkodás, mint életfelfogás hatékonysága megdőlni látszik. Nem csak a külvilág, a globális gazdasági hatások, a digitalizáció, és a közösségi média miatt, hanem mert magunk is többet várunk az élettől, mint azt, hogy stabil de boldogtalan kapcsolatokban és munkában éljünk. Fontos tényező továbbá, hogy sokkal hosszabb az életünk, mint elődjeinknek így a hosszabb idő alatt elengedhetetlenül többet változunk. 

Ráadásul sokkal tovább élünk, mint elődjeink és hosszú éveinek során mi magunk is változunk.  Sajnos néha társaink más irányba változnak, mint mi és kialakul egy óriási szakadék a kapcsolatokban. 

Nagymamáink generációja 50 évesen már nem érezte magát igazán nőnek, nem tudta megélni a nőiességét, sőt a szakmai motiváció sem volt már jellemző ebben a korosztályban, sokkal inkább a nyugdíjas évek tervezgetése. Ezzel szemben a mai 50-es nők még abszolút vágynak a nőiességük kiteljesedésére, a szakmai sikerekre és egy teljes aktív életre. A gyerekek felnőttek és
kirepültek, végre újra előtérbe kerülhetnek a saját álmaik és megvalósítandó lehetőségeik. De ez a jelenség abszolút igaz a férfiakra is. Éppen ezen ambíciókból fakad, hogy egyre többen érzik úgy, hogy nem szeretnének 20-30 évig benne ragadni egy stabil de boldogtalan kapcsolatban. 

A szakmai élet terén is folyamatosan növekszik a változás iránti vágy. Sok év sikerhajhászás után a szorongásokkal teli, és megannyi magánéleti áldozatot maguk mögött tudó üzletemberek ki akarnak szabadulni a mókuskerékből és új szakmai célokat felállítani, ahol a fókuszban már nem a pénz hanem a szakmai kiteljesedésük áll.

A fent említett mind szakmai, mind magánéleti változásokat gyakran az emberek maguk szeretnék előidézni az életükben, de sajnos nagyon sok esetben a saját félelmeik állnak az útjukba. Az ilyen esetekben fontos megállni egy pillanatra és megvizsgálni, hogy pontosan milyen változást szeretnénk elérni az életünkben, mennyire reális az és amennyiben az, hogyan tudjuk a bennünk lévő blokkok ellenére is megvalósítani. 

Gyakori azonban a is, amikor az életünkbe köszöntő változásokat külső tényezők okozzák: megszűnik a munkahelyünk, vagy akár az egész iparág amiben tevékenykedtünk, egészségügyi problémák merülnek fel, vagy egy társaskapcsolat megszakad. Van, hogy azt is nehéz
feldolgozni, hogy a gyermekeink kirepülnek a családi fészekből és egy régi mégis új élethelyzet áll elő. Ilyenkor hajlamosak vagyunk krízisként megélni a változásokat, és pontosan ilyenkor elengedhetetlen a továbblépéshez, hogy megtaláljuk a módszert, amivel ezekben a nehéz időkben
célzottan a megoldásokra és a jövőre tudunk fókuszálni és nem veszteségként éljük azt meg.

Én magam szerencsés voltam abban, hogy az élet a születésemtől fogva rám erőltette a változásokat. Különböző kultúrák között és több országban éltem, a szüleim elváltak és nagyon korán a magam ura lettem. Alig voltam 15 éves, amikor önfenntartóvá kellett válnom, gyakran változtattam a munkahelyeimet és új mesterségek kitanulásával kerestem az utamat. Szintén szerencseként élem meg, hogy lehetőségem volt nagyon sok iparágban dolgozni, a gyártó cégektől a médiáig. Sok fajta emberrel dolgozhattam, a szuper racionális üzletembertől a struktúrát és szabályokat nehezen viselő művészekig. Ebből fakadóan az empátiám és a tiszteletem az egyéni gondolkodás elfogadását illetően egyre erősödött az évek során. 

Számomra a változás sosem volt drámai a szakmai életemben, otthon tudtam magam érezni szinte bárhol a világon és az elém kerülő kihívásokkal optimistán tudtam megbirkózni. Ha a párkapcsolati változásokról volt szó már nem kezeltem ilyen jól a változásokat. Idő és önfejlesztés kellett ahhoz, hogy megtanuljam az ilyen jellegű változások helyes kezelését is. Miután ez sikerült indultam el egy olyan úton, ahol nem csak magamnak, de másoknak is segíteni tudok azokkal a tapasztalatokkal, amiket jómagam megéltem és megtanultam az évek során. 

Sok módszertant megismertem és megtanultam a változáskezelés területén és a közel 30 éves nemzetközi felsővezetői munkásságom során felhalmozott tapasztalataim segítségével kialakítottam egy olyan tanácsadási tematikát, amivel nagyon egyéni megoldást tudok nyújtani azoknak az ügyfeleknek akik vágynak a változásra, vagy akik szeretnék hatékonyabban kezelni az élet által bekövetkező változásokra. 

Ha szeretnéd úgy kezelni a változásokat, hogy mindig a te javaidat szolgálják és soha többé ne érezd magad kiszolgáltatottnak általuk, keress minket bizalommal és segítünk!