Alma a fájától…

Alma a fájától…

Napjainkban sokkal nagyobb a generációs szakadék szülők és gyermekeik között, mint a korábbi időkben. 

A közösségi platformok illetve a digitalizáció által a teenagerek és a fiatal felnőtt gyerekeink már kevésbé tartanak minket a példaképeiknek. A legfőbb információkat a világról már nem tőlünk kapják meg, és a karrierünket sem tartják már relevánsnak a saját szakmai fejlődésük vonatkozásában. 

Megannyi ügyfelem és ismerősöm küszködik azzal, hogy megtalálja a hangot a gyermekeivel. Emellett pedig sikerült egy réteg, szinte életképtelen generációt is kinevelni, akik már nem képesek eltartani magukat, a bő húszas éveikben is otthon élnek és nem éreznek felelősséget aziránt, hogy saját egzisztenciát teremtsenek.

Blog

Felmentvén őket azért meg kell valljuk, nehéz a mai fiatalok dolga. Mindenütt hazugságok veszik őket körül, olyan influencereket követnek is imádnak, akik nem valós képet mutatnak a világról, miközben nincsen előttük valós követendő példa. A rengeteg inger és lehetőség útvesztőjében összezavarodva inkább nem választanak semmit és csak sodródnak, álmodoznak de valójában nem akarnak felnőni és felelősséget vállalni. 

Az én generációm a korábbi szülői szigor ellen egyfajta lázadásként mindent meg akart oldani és adni a gyermekei számára. Ezért a gyerekeink sokszor nem tanultak meg igazán harcolni magukért és az álmaikért. Amerikában érzékenyítési tréningek sorozata után szinte már a versenyeket is bojkottálják nehogy valaki sérüljön. A vetélkedőkön mindenki kap díjat helyezéstől függetlenül, hogy senki se érezze magát vesztesnek. Viszont így a nyertes sem érzi meg a nyereség örömét és mi fogja motiválni, hogy jobban teljesítsen? 

A sok válás miatt néha a szülők a saját magányukat úgy kezelték, hogy a gyerekeikbe kapaszkodva tulajdonképp a gyerekeikkel alakítottak ki „párkapcsolatot”, és képtelenné váltak függetlenedni tőlük.

Megtalálni az egészséges egyensúlyt a gyerekeink felé támasztott elvárásokban és megtanulni hatékonyan kommunikálni velük, nem egyszerű feladat. Azt sem szabad
elfelejteni, hogy a mi álmaink terhét nem testálhatjuk a gyerekeinkre. Meg kell tanulnunk, hogyan engedjük el a kezüket és hagyjuk őket függetlenedni úgy, hogy egészséges szülői gondoskodással segítsük őket a felnőtté válás folyamatában. Ehhez azonban sokszor nekünk kell először függetlenednünk. 

Csoportos és egyéni tanácsadással segítjük ügyfeleinket a témában. Emellett pályakezdési, pályaválasztási területen nyújtunk átfogó támogatást fiataloknak, felmérve egyéni képességeiket, segítve a céljaik definiálását. Amennyiben a szülők általi elvárások és gyermekeik céljaik között feszültség van a pálya választás területen, médiatorként segítjük az elképzelések közelítését.